Kundak nedir?
Bebekler dünyaya geldikten sonra ilk 3-4 ay kendilerini hala anne karnında zannederler. Hatta hamilelik süresince adlandırılan 1.trimester (ilk 3 ay), 2.trimester (ikinci 3 ay) ve 3.trimester (üçüncü 3 ay) dönemlerine ek olarak doğum sonrasında geçirilen ilk 3 aya da bu nedenle 4.trimester denilmektedir. Anne karnında 9 ay boyunca hareketleri kısıtlı, sıkışık, sıcak ve rahat bir ortamda güven içinde büyüyen bebeğiniz, dünyaya geldikten sonra da yine aynı sıkışıklık hissini ve sıcaklığı arar. Özellikle uyku zamanları onu en çok rahatlatan şey anne karnı hissi veren durumlardır.
İşte kundak, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu bu sıkışıklık hissini ona vererek, sıcak bir ortam oluşturur. Bu da anne karnı hissini duyan bebeğinizin çok daha kolay uykuya dalmasını sağlar.
Bebeğin istemsiz olarak yaptığı refleksler nedeniyle uykusunun bölünmemesi ve güvende hissetmesi sağlatır.
Bazen de huysuz veya kolik bebekleri sakinleştirmek için yarım kundak kullanabilirsiniz.
Yanlış Kundaklamanın Zararları Nelerdir?
Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır. Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır.
Kundaklıyken bebeğin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekir, bebeğin sırt üstü yatırılmadığı durumlarda ani bebek ölümü gerçekleşme riski vardır.
Kundağın çok sıkı olması bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkiler.
Çok kalın bezlerle yapılan kundak bebeğin vücut ısısının gereğinden fazla yükselmesine sebep olur
Uzun süre uyku halinde kalan bebek beslenmek için uyanmakta zorlanabilir ve ihtiyacı olan miktarda beslenmediği için kilo artış hızı düşebilir.
Bebek Nasıl Kundaklanmalıdır?
bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını öneriririz. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez. Eğer bebek kundaklandığında huzurlu ise ve daha rahat uykuya dalıyorsa kundaklama bebek için uygun olabilir. Bunun yanında bebek kundaklandığında huzursuz ise ağlıyor ve ellerini ve bacaklarını serbest bırakmak için çabalıyorsa bebek kundaklanmayı sevmemiş demektir ve kundaklamaktan vazgeçmek gerekir.
Kundaklanmayı seven bebeğin sıkı sıkı ve kat kat bezlerle sarılması yerine esnek ve ince bir bezle yarım kundak tekniği ile kundaklamak gerekir. Yarım kundak tekniği bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemidir. Bu yöntem kalça çıkığı riskini ortadan kaldırır.
Yarım Kundak Nasıl Yapılır?
İnce ve esnek bir bezi bebeğin bakım masasına/yatağa serin ve örtünün üstteki ucunu içe katlayarak bir ters üçgen oluşturun.
Bebeği boynu bezin ucuna gelecek ve açıkta kalacak şekilde bezin üstüne yerleştirin.
Bebeğin sol kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.
Örtüyü sol kolu da kapatacak şekilde sağ kolun içine yerleştirin.
Örtünün altta kalan ucunu sıkı olmayacak şekilde bebeğin bacaklarını ve gövdesini örtün.
Bebeğin sağ kolunu nazikçe vücuduna yaklaştırın.
Bezin boşta kalan ucunu sağ kolu da kapatacak şekilde bebeğin sol kolunun altına yerleştirin.
Özetleyecek olursak, yarım kundak, kalça ve bacakları çok sıkmayıp, bebeğinizin doğal pozisyonunda kalmasına izin veren, gövdenin üst kısmını daha sıkı sarılmasıdır.
Doğru Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?
Yanlış yapılan kundaklamanın zararı dışında doğru kundaklama yöntemlerinin bebeğe birçok faydası var;
Doğum sonrasında anne karnının sıcaklığına ve darlığına alışan bebeğin kundaklanması dış dünyaya alışma sürecini kolaylaştırır, anne karnında hissi vererek bebeğin daha huzurlu olmasını ve güvende hissetmesini sağlar.
Kundaklanan bebeğin ayrılık kaygısı azalır.
Bebek uykuya daha rahat geçer.
Doğru uygulanan kundaklama yöntemleri istemsiz refleks hareketlerini ve sıçramaları azaltarak bebeğin uzun süre kesintisiz bir uyku almasını sağlar.
Doğumu takip eden ilk günlerde bebeğin tam oturmamış vücut ısı dengesini kurmasına yardımcı olur, bebeği sıcak tutar.
Kolik bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.
Kundaklanan bebek dönerek yüzüstü pozisyona gelemediği için ani bebek ölümü sendromu riskini azaltır.
Kundak Yapılmaya Ne Zaman Başlanır Ve Ne Zaman Bırakılmalıdır?
Bebeğin doğumundan hemen sonra yarım kundaklama yapılmaya başlanabilir ve yalnızca ilk 3 ay bebek kundaklanmalı. Bebek 3-4 aylık olduğunda kendi kendine vücudunu döndürme kabiliyetini kazanır. Bebek bu kabiliyeti kazanmadan kundaklamayı bırakmak gerekir.
Kundaklama Nasıl Bırakılmalıdır?
Kundaklı uyumaya alışan bebeğin birdenbire kundaktan vazgeçmesi kolay değildir. Bu nedenle kundaklama yavaş yavaş bebeği alıştırarak bırakılmalı. Bebeğin önce bir kolunu serbest bırakarak, bir süre sonra iki kolu serbest bırakarak kundağı yavaş yavaş bırakmak gerekir.