ÇOCUKLARDA GRİP VE  AŞISI

ÇOCUKLARDA GRİP VE  AŞISI

Grip İnfluenza A, B, C virüslerinin neden olduğu ateş, titreme, baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik vb gibi bulgularla ortaya çıkan bir hastalıktır. Enfeksiyon sıklıkla ekim ile nisan ayları arasında görülür.

Grip aşısı çocukluk çağında kış aylarında görülen influenza ya da  grip hastalığına karşı koruyan bir bağışıklama uygulamasıdır. Grip; çocuk polikliniklerinde sıkça rastladığımız bir hastalıktır. Grip virüslere bağlı bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanmanın hiç bir faydası olmamaktadır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarda yararlıdır.

Özellikle 2 yaş altı çocuklarda gribal enfeksiyonlar tehlikeli olabilmektedir. Çocuklarda grip bazen yanlış tanımlama olarak soğuk algınlığı olarakta telafuz edilmektedir. Oysa grip ciddi bir hastalıktır.

 

Bazen gribal enfeksiyon olarak başlayan hastalık , orta kulak enfeksiyonu, sinüzit veya zatürreye neden olabilmektedir. Grip her yıl görülen bir hastalıktır.

 

Gripten korunmak için Neler Yapılabilir ?

Grip damlacık yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Damlacık yoluyla enfeksiyonlardan korunmanın ana yöntemi el yıkamadır. Çocuklarımızın ve kendimizin yemeklerden önce , sonra, tuvaletten sonra ellerinin etkin yıkaması alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.

Evde gripli birisi olduğunda, hem hastanın hemde evdeki diğer fertlerin daha sık el yıkaması, tek kullanımlık mendil kullanılması, evin sık sık havalandırılması uygun olacaktır.

 

Grip en çok hangi aylarda görülür ?

Grip her yıl ekim aylarında başlayıp, mart ayının sonları hatta mayısa kadar grip vakaları görülebilmektedir. Bu nedenle aşının bu dönem başlamadan yapılması uygundur. Mart ayının başına kadar aşılanmanın yapılabileceğini söyleyen yayınlar vardır.

 

Grip, astım, diabet, beyin ve sinir sistemini tutan kronik hastalığı olan çocuklarda daha tehlikeli ve ciddi boyutlarda hastalığa neden olabilir. Bu çocuklarda hastaneye yatış, antiviral ilaç başlanma olasılığı daha yüksektir. Bu hasta gruplarına gripten korunmak için, her yıl grip aşısı yapılması önerilmektedir.

 

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Grip olan bir kişinin mutlaka istirahat etmesi önerilir. Bol sıvı gıda almalıdır. C  vitamininden zengin gıdalar hastalığın şiddetinin ve süresinin azalmasında faydası vardır.

 

Ateş, ağırlar için parasetamol ve ibuprufen grubu ilaçlar kullanılabilir. Burun tıkanıklıkları için serum fizyolojik burun damlaları faydalı olur.

 

Risk grubundaki hastalar gribe yakalandıklarında antiviral ilaçların ilk 1 -2 günde başlanması hastalığın şiddetinin azaltılmasında faydası olabilir.

 

Şiddetli gribal enfeksiyonlar bazen komplikasyon dediğimiz farklı rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Bunlar arasında en sık orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zaturre gelmektedir. Bu komplikasyonların tedavisi antibiyotiklerle olmaktadır.

 

GRİP AŞISI

Her yıl grip aşısı yapılmalı mıdır ?

 

Grip virüsü her yıl kendini değiştirebildiği için o yıl salgın yapması muhtemel türlerin karışımı ile grip aşısı hazırlanmaktadır. Bu grip virüsü türleri bir önceki yıl en çok hastalığa neden olan türler arasından seçilen gruplar arasından belirlenir. Bu nedenle grip aşısı her yıl yapılmalıdır.

 

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Grip aşısının koruyuculuğu aşılanmadan 2 -3 hafta sonra başlamaktadır. Doğru uygulama, grip mevsiminin başladığı dönem olan ve yeni sezon grip aşılarının piyasaya sürüldüğü eylül – ekim aylarında aşılamanın tamamlanmasıdır. Geç kalınmış durumlarda, o yıl henüz grip olmamış çocuklara aralık ayı sonuna kadar grip aşısının faydası olabilmektedir. Bazı kaynaklara göre ise de mart ayının başlarına kadar grip aşısı yapılması önerilmektedir.

 

 

Grip aşısı olan çocuk o yıl hastalanmaz mı ?

Grip aşısı sonrası çocuğunuzda soğuk algınlığı gibi belirtiler aşı olduktan bir süre sonra olabilir. Grip aşısı yapıldığında da çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonu olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna  bir çok virüs, bakteri neden olmaktadır. Grip aşısı sadece influenza virüsüne bağlı enfeksiyonları korumada % 60 -70 oranında koruyucudur. Çocukların bağışıklık sistemi aşılar ile o hastalığın mikrobuna karşı güçlendirilmiş olmaktadır.

 

Piyasadaki grip aşıları üç tip influenza virüsüne karşı koruyucudur. Bu tipler

 

influenza A (H1N1)

 

influenza A (H3N2)

 

influenza B virus

 

Her çocuğa grip aşısı yapılması öneriliyor mu ?

Grip, sağlıklı yetişkin ve çocuklarda genellikle destekleyici tedavi ile kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün önerilerinde olduğu gibi riskli gruptaki çocuk ve yetişkinlere grip aşısı yapılması önerilmektedir. Bu riskli durumlar aşağıda belirtilmiştir.

 

Astım

Nörolojik ve Sinir sistemi bozuklukları olan çocuklar ( beyin hastalıkları , omurilik hastaları , kas hastaları , serebral palsi , epilepsi, inme, zeka geriliği, şiddetli gelişimsel gerilik, musküler distrofi, omurilik hasarı)

Kronik akciğer hastalılkları ( kistik fibrozis, KOAH)

Kalp hastaları ( doğumsal kalp hastaları, kalp yetmezliği, koroner arter hastaları)

Kan hastalıkları

Endokrin hastalıklar ( örnek diabet)

Böbrek bozuklukları

Karaciğer hastaları

Metabolik hastalıklar(  doğumsal metabolik hastalıklar, mitokondriyal hastalıklar)

Bağışıklık sistemi hastaları ya da tedavi nedeni ile bağışıklık sistemi  zayıf olanlar ( kanser hastaları , steroid tedavisi alanlar)

Çocuklarda uzun dönem aspirin kullanması gereken durumlar

Ciddi kronik hastalığı olan kişiler

Uyarı : Risk gruplarının belirlenmesinde doktorunuza danışmanız uygun olacaktır

 

Grip aşısı Kimlere Yapılmamalıdır?

6 aydan küçük olanlar

Şiddetli yumurta alerjisi olanlar

Grip aşısına karşı alerji öyküsü olanlar

Grip  aşısı  yapılmasına  takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre Sendromu geçirme öyküsü olan kişiler

Ateşli orta-ağır hastalığı olan  kişiler

 

6 Ay – 8 yaş arası çocuklarda grip aşısı yapım şeması farklılık arz eder

 

Bu yaş aralığındaki çocuklar, daha önce hiç aşılanmamışsa iki doz yapılmalıdır . İlk doz aşı bağışıklık sisteminin uyarılması sağlarken , ikinci doz aşı korumayı sağlar. Aşılama arasında 28 gün süre olmalıdır.

 

Daha önce influenzaya karşı hiç aşılanmamış 6 ay üstü ve 9 yaş altı çocuklara, en az 4 hafta ara ile ikinci bir 0,5 mL’lik doz( tam doz)  uygulanmalıdır.

6 ay – 8 yaş arası daha önce iki doz aşı ile aşılanmış çocuklara tam doz tek doz aşı yapılmalıdır.

9 yaş üzeri çocuklara tam doz ve tek aşı yapılması yeterlidir.

Grip Aşıları Cıva ( Tiomersal) İçeriyor mu ?

Şu anda kullanımda olan tek dozluk grip aşıları cıva içermemektedir.