Çocuklarda Soğuk Algınlığı Ve Tedavisi

Çocuklarda Soğuk Algınlığı Ve Tedavisi

 

Soğuk Algınlığının Etkenleri

Soğuk algınlığı çocuklarda çok sık görülen bir enfeksiyondur. Virüsler neden olur.  En sık rastlanan etkenleri Rhinovirus, Respiratory syncytial virus, Coronavirus, Influenzae virüsü, Parainfluenzae virüsü ve Adenovirus’tür.

Sağlıklı bir çocuk yılda 8 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Çok sık hasta oluyor diye gereksiz ileri tetkik yapmak doğru değildir.

 

Çocuklarda Soğuk Algınlığının Tedavisi

Soğuk algınlığı etkeni virüslerdir. Kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Virüs etkenli olduğu için antibiyotikler hiçbir işe yaramaz. Nadiren soğuk algınlığı enfeksiyonundan sonra orta kulak iltihabı,, zatürre, sinüzit gibi durumlar gelişir ve bunların tedavisi antibiyotik ile yapılır.

 

Ateş Düşürücüler

Soğuk algınlığında özellikle bebeklerde ateş olabilir. Ateş olduğu zaman en güvenilir ateş düşürücüler parasetamol ve ibuprofen grubu ilaçlardır. Bu ateş düşürücüleri vermeden önce çocuk doktorunuz ile görüşmelisiniz.

 

çocuklarda soğuk algınlığı

 

Öksürük Şurupları

Soğuk algınlığı tedavisinde öksürük şurubu önermiyoruz. Tedavi edici olmadığı gibi, semptomları baskılayacağı için verilmesini istemiyoruz.

 

Soğuk Algınlığının Ev Tedavisi

Sıvı Alımının Arttırılması : Sıvı dehidratasyondan kaçınmak için önemlidir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız sıvı alımını artırmanıza gerek olmayabilir. Emziren annelerin sütündeki maddeler virüsler ile savaşa yardımcı olur.

 

Burnu Serum fizyolojik ile açma: Burundaki sümüğün kıvamının azaltılması hem çocuğun kolay nefes almasını sağlar.

 

Burnu temizleme : Burunda mukus birikiyor ise sık sık temizlenmelidir.

 

Odayı nemlendirme: Odanın nem oranının % 40 üzerine olması çocuğunuzun burnunu tıkanıklığını azaltır. Daha konforlu bir uyku sağlar.